Holisme

Holistische therapie is een volwaardige therapie en heeft raakvlakken met mindfulness, haptonomie, osteopathie, massage, acupunctuur en psychotherapie.

Holisme

Holisme betekent "geheel", in de gezondheidszorg betekent dit dat je als mens één geheel bent en uit verschillende niveaus bestaat. Deze vijf verschillende niveaus zijn: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel en staan met elkaar in verbinding en hebben dus invloed op elkaar. Een verstoring op een of meerdere niveau(s) zorgt voor disbalans en dat kan leiden tot klachten. Zo kunnen lichamelijke klachten een mentale of systemische oorzaak hebben, denk bijvoorbeeld aan nekklachten bij stress. Vaak kijken we dan eerst of de bureaustoel en tafel goed staan en of onze houding goed is. Het is ook belangrijk om na te gaan of je stress ervaart, jij je erg verantwoordelijk voelt en daardoor letterlijk veel op je schouders neemt. En je af te vragen of jij daadwerkelijk verantwoordelijk daarvoor bent.

 

Holistische therapie

Holistische therapie laat je in contact komen met de verschillende lagen van jezelf, laat je luisteren naar de signalen van je lichaam, laat je erkenning geven voor emoties en onverwerkte ervaringen. Door hier zonder oordeel bij stil te staan en te doorvoelen, kom je bij de daadwerkelijke oorzaak van jouw klachten of vraag en hierdoor maak je ruimte voor nieuwe inzichten. Zo wordt niet de klacht, maar de oorzaak van de klacht behandeld.

Tijdens de behandeling wordt, door middel van diverse methoden, het zelfherstellend vermogen van je lichaam gestimuleerd. Dit leidt, in combinatie met de optredende bewustwording en inzichten, tot meer balans, innerlijke rust, persoonlijke ontwikkeling en heling.

 

Voor wie is holistische therapie geschikt?

Holistische therapie kan altijd helpend zijn en is geschikt voor mensen met uiteenlopende klachten, bijvoorbeeld:

- Fysiek: hoge ademhaling, rug- en nekklachten, hoofdpijn, buikpijn, gewrichtspijn, etc.

- Mentaal: vol hoofd, negatief zelfbeeld, beperkende overtuigingen, piekeren, etc.

- Emotioneel: stress, angsten, verdriet, rouw, boosheid, somberheid, etc.

- Energetisch: burn-out, vermoeidheid, blokkades, ongegrond zijn, etc.

- Spiritueel: hierbij kun je denken aan zingeving, je hart volgen.